Добре дошли на официалния сайт на ОБЛАСТНА БОЛНИЦА – ГР. ЯМБОЛ

От 130 години в Областната болница на гр. Ямбол се приемат, лекуват и  обгрижват пациенти с различни заболявания. В центъра на ежедневните ни дейности са човекът и неговите здравни нужди. При средногодишно разкрити 269 болнични легла осигуряваме медицински грижи за близо 14000 стационарно болни и 15000 амбулаторно болни (в  т.ч. през спешно отделение) годишно за 120000 население в областта. Като база за обучение съвместно с висшите училища осигуряваме практическо обучение на студенти и специализанти.

+35946682221
office@mbal-yambol.net
УЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“ 30

Проверка на резултати
Последвайте ни!

Строителството на новия болничен комплекс на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ продължава по план

Строителството на новия болничен комплекс на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ продължава по план. Сградата може да бъде завършена до есента на тази година. Срокът е 240 дни от датата на възлагателното писмо от 5 януари 2022 г. към фирмата-изпълнител на строителния обект, съобщи пред медии изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.
Инспекция на място за напредъка на строителните дейности направиха д-р Диманов и проф. д-р Жени Стайкова от управленския борд на болницата, областният управител на Ямбол Георги Чалъков и кметът на града Валентин Ревански.
Строителството е забавено, но не е преустановено, подчерта директорът на болницата. Причините са отпуснатите със закъснение средства от държавата, заради политическата ситуация, както и несъответствия в проекта относно пожарната безопасност на сградата.
Заложените първоначално в проекта дейности за пожарна безопасност на 12-етажната сграда, не са били съобразно действащите наредба и законодателство. Затова се е наложило преработване на проекта и допълнително финансиране, обясни проф. Стайкова.
„Имаше доста подводни камъни по проекта, но съм оптимист от първия ден, когато постъпих в Съвета на директорите. Болницата се строи над 40 години, виждате колко е огромна базата и всичко трябва да бъде направено съобразно законодателството и финансирането“, каза тя.
До момента от държавата са отпуснати 30,8 млн. лева – първоначално предвидените 27 млн. и допълнителни 3,8 млн. индексация на цените на поскъпналите строителни материали. Предстои в най-близко време пускане на обществена поръчка за медицинска апаратура и обзавеждане, каза още директорът на болницата.
От болничното ръководство посочиха, че имат пълната подкрепа на областния управител и кмета на Ямбол и се работи в синхрон с местната и държавна власт. По думите на областния управител довършването на новата болница в Ямбол е кауза за целия регион, още от започването на строителството.
„Този болничен комплекс най-после, след 40 години да заработи, така както е планиран още тогава. Всичко е въпрос на работа в екип и събиране на единомишленици. И най-важното – никой да не спира досега свършената работа“, каза Георги Чалъков.
„Изключително важно е, че се работи на обекта. Най-важно е обаче кога ще бъде завършен и пуснат в експлоатация. Най-големият дивидент от този болничен комплекс ще бъде за нашите съграждани“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.