Добре дошли на официалния сайт на ОБЛАСТНА БОЛНИЦА – ГР. ЯМБОЛ

От 130 години в Областната болница на гр. Ямбол се приемат, лекуват и  обгрижват пациенти с различни заболявания. В центъра на ежедневните ни дейности са човекът и неговите здравни нужди. При средногодишно разкрити 269 болнични легла осигуряваме медицински грижи за близо 14000 стационарно болни и 15000 амбулаторно болни (в  т.ч. през спешно отделение) годишно за 120000 население в областта. Като база за обучение съвместно с висшите училища осигуряваме практическо обучение на студенти и специализанти.

+35946682221
office@mbal-yambol.net
УЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“ 30

Проверка на резултати
Последвайте ни!

Доброволци от БМЧК и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ със съвместна инициатива в Световния ден за борба с ХИВ и СПИН

Доброволци от Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ реализираха със съвместна информационна камоания в Световния ден за борба с ХИВ и СПИН – 1 декември.

Потребителите на Здравно-консултативния център бяха запознати произхода на СПИН, начините на инфектиране и методите за превенция на болестта. Доброволците предоставиха на всеки информационни брошури и контрацептиви.

От началото на 2022 г. в страната са открити нови 299 позитивни за ХИВ лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства като към момента е 1,8:1.

В България са регистрирани общо 4 020 случая на ХИВ от 1986 г. до 25 ноември тази година. Страната остава с ниско разпространение на инфекцията. Честотата на новорегистрираните случаи през 2020 г. е 2,9 на 100 хил. души население, а средният показател за страните от Европейския съюз е 3,3.