Добре дошли на официалния сайт на ОБЛАСТНА БОЛНИЦА – ГР. ЯМБОЛ

От 130 години в Областната болница на гр. Ямбол се приемат, лекуват и  обгрижват пациенти с различни заболявания. В центъра на ежедневните ни дейности са човекът и неговите здравни нужди. При средногодишно разкрити 269 болнични легла осигуряваме медицински грижи за близо 14000 стационарно болни и 15000 амбулаторно болни (в  т.ч. през спешно отделение) годишно за 120000 население в областта. Като база за обучение съвместно с висшите училища осигуряваме практическо обучение на студенти и специализанти.

+35946682221
office@mbal-yambol.net
УЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“ 30

Проверка на резултати
Последвайте ни!

България за мен е първа, а не втора родина, казва д-р Михалакис Лука, акушергинрколог в МБАЛ – Ямбол

„България за мен е първа, а не втора родина. Тук съм получил образованието си, имам много приятели, познавам манталитета на българите и ги обичам“, казва роденият в Кипър д-р Михалакис Лука. От началото на тази година той е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Д-р Лука има богат професионален опит у нас и зад граница.

Споделя и как е започнал работа в ямболската областна болница: „Случайно видях в интернет сайта на Българската лекарска колегия, че се търсят акушер-гинеколози в Ямбол“. Според него неслучайно пристига в Ямбол точно на един от най-светлите християнски празници Богоявление – 6 януари 2023 г.

Д-р Лука завършва Медицинския университет в Пловдив през 1982 г., където и специализира акушерство и гинекология до 1986 г. В продължение на 14 години работи в болници в София, Пловдив, Пазарджик. Има три години опит и в Правителствената болница Далхату Араф, Лафтия, щата Насарава, Нигерия. В Кипър практикува 13 години в новооткрита държавна многопрофилна болница в град Фамагуста – първо като консултант, а после и като началник на отделение.

Д-р Лука е специалист в извършването на всякакви гинекологични и акушерски операции – цезарово сечение, коремни и вагинални хистероктомии, извънматочни бременности, разкъсвания на матката и др. Има множество специализации, сред които и от Световната асоциация на лапароскопските хирурзи. Извършва амбулаторни прегледи на бременни жени с гинекологични проблеми, ултразвукова диагностика и колпоскопии.

Особено ценен се оказва за него опитът му в Нигерия – както професионален, така и личен. „По над 3000 раждания годишно, особено тежки случаи и средновековни условия. Ток имаше само по пет-шест часа на ден, операции правехме с генератор. Вода имаше два пъти седмично, пълнят се резервоари. Опитът за три години в Нигерия се равнява на 30 години в България“, категоричен е той. По време на престоя си два пъти се разболява и от малария. Успява да се възстанови и отново се посвещава на най-ценното – да посреща новия живот.