Продължава строителството на новата болница в Ямбол с отпуснатите от държаватa 13,5 млн. лева

Продължава строителството на новата болница в Ямбол с отпуснатите от държавата преди дни 13,5 млн. лева. Това съобщи директорът на областната МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов на пресконференция днес.

По думите му фирмата изпълнител е поискала допълнителни 7,1 млн. лева, заради инфлацията и растящите цени на строителните материали. „Още преди два месеца сме се обърнали към Министерството на здравеопазването, а те – към Агенцията за обществени поръчки. Имаме уверение, че цените ще бъдат индексирани и средствата – осигурени“, каза д-р Диманов.

До две седмици ще бъде обявена и обществена поръчка за около 30 млн. лв. с ДДС – 16 млн. лв. за оборудването с нова медицинска апаратура и 14 млн. лв. за болничното обзавеждане. Средствата на този етап не са осигурени от държавата, но поръчката ще бъде с подусловие договорите да се сключат след осигуряване на финансирането, каквато законова възможност има, обясни д-р Диманов.

Изпълнителният директор на ямболската болница благодари на народните представители Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“) и Кристиан Вигенин (БСП). Припомни също, че първият транш от 13,5 млн. лева беше осигурен по време на управлението на ГЕРБ. Новата болница не трябва да бъде заложник на партийни надмощия в сложната сега политическа обстановка, подчерта д-р Диманов.

Той допълни, че проектът „нова болница“ има и подкрепата на местната власт. На пресконференцията присъстваха областният управител Васил Александров и председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков. Те също подчертаха, че е крайно необходимо да има нова болница и усилията в посока на това трябва да са надпартийни.

В сегашния си вид ямболската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ е единствената останала в страната от т. нар. павилионен тип. Отделенията ѝ са разположени в 17 отделни и амортизирани сгради, които са строени между 1912 г. и 1980 година.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide