Отбелязваме Международния ден на медицинските сестри

На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството, който е обявен за такъв през 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на основоположничката на професията „медицинска сестра“ – Флорънс Найтингейл (1820 – 1910). По време на Кримската война тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените. Флорънс Найтингейл разработва и първата система за подготовка на специалисти по здравни грижи във Великобритания.

Сестра, грижа – все думи на съпричастност и споделеност. Те се изпълват със съдържание и смисъл от онези в бели престилки, без чиято помощ лечението на всеки един пациент е немислимо. С тяхното търпение и всеотдайност те са онези, които вдигат болния от леглото и връщат вярата му в победата над болестта. Те са тихата и незаменима професионална подкрепа на всеки лекар. Честит празник, скъпи медицински сестри и специалисти по здравни грижи!

И нека не забравяме, че човешкото здраве е най-ценният капитал – то е гарант не само за личностно израстване, а и за просперитета на цели нации и народи. „Истинското богатство е здравето, а не златни и сребърни кюлчета“, казва един от най-големите хуманисти на миналия век Махатма Ганди. Нека уважаваме и почитаме тези, които са се посветили в опазването на най-голямата скъпоценност – здравето!

От ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол

От 13:00 часа днес, в голямата зала в административната сграда на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще бъдат връчени традиционните отличия от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) по повод Международния ден на сестринството.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide